Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Artikelen

29.11.2017 Voeding moet belangrijker onderdeel worden van behandeling

“Voeding verdient een prominentere plaats bij de behandeling van chronische ziekten en kan dan in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst”. Dit kwam naar voren in een kennissynthese uitgebracht door ZonMW in 2017. Deze inventarisatie is samengesteld door een team van deskundigen van Wageningen UR, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Radboudumc. Om tot bovenstaande conclusie te komen, raadpleegden zij onder andere voedingsadviezen in richtlijnen, relevante wetenschapsagenda’s en verschillende professionals.

De voordelen van gezondere (en beter passende) voeding

Volgens de betrokken partijen kunnen voedingsmaatregelen in veel gevallen meer bereikt dan nu het geval is. Niet alleen kan voeding een bijdrage leveren aan het herstel van ziekenhuispatiënten, het kan bij bepaalde chronische ziekten ook functioneren als vervanging voor medicatie. Bovendien hoeven zorginstellingen minder eten weg te gooien als zij de voeding aanpassen op de behoefte van hun patiënten. Voeding en andere leefstijlfactoren moeten dan ook meer en beter in de therapie worden verankerd.

Meer focus op gezondheid en preventie

Voor veel zorginstanties is het moeilijk om over te stappen op een nieuw voedingsconcept, met name vanwege de kosten. Een ander obstakel is dat de focus momenteel meer ligt op ongezondheid en de bestrijding, en minder op gezondheid en preventie. Ook in de kennissynthese van ZonMW werd dit benoemd: ‘Er zijn verschillende partijen die belang hebben bij een samenleving die te dik is; bijvoorbeeld het huidig zorgsysteem regelt financiële vergoeding per patiënt, en alleen als er een geaccepteerde diagnose is. Dit leidt tot onwenselijke (financiële) prikkels. Theoretisch gezien zou dit ook omgedraaid kunnen worden en zouden zorgprofessionals betaald kunnen worden per ‘gezonde’ persoon in hun praktijk.’

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen