Nieuws

03.08.2016 Grote verschillen in prijs behandeling tussen ziekenhuizen

Verzekeraar CZ heeft een prijslijst openbaar gemaakt waaruit blijkt dat dezelfde behandeling in het ene ziekenhuis veel meer kost dan in het andere ziekenhuis. Het verschil voor eenzelfde behandeling loopt op tot ruim 2000 euro.

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) is niet blij met het openbaar maken van de prijzen. Zij vrezen dat hierdoor de prijzen van behandelingen zullen stijgen en daardoor de zorgkosten in Nederland nog groter worden.

Een woordvoerder van CZ geeft aan dat de druk om prijzen te publiceren al lange tijd erg hoog is. De Consumentenbond is blij dat de tarieven openbaar zijn gemaakt en hopen dat andere verzekeraars volgen. De verschillen zijn enorm, zo koste en operatie overig bij een aangeboren afwijking in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven 607,20 euro en in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes 2.819,58 euro. Relatief het grootste verschil is er bij een kruisproef, een test die bijvoorbeeld bij transplantaties wordt uitgevoerd. Deze behandeling kost bij Meditta in Sittard slechts 2,60 euro terwijl het Zaans Medisch Centrum daar 117,69 voor in rekening brengt. Een verschil van 4427 procent.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen