Artikelen

20.07.2018 Vijf tips om ziekenhuispatiënten beter te laten slapen

Kortgeleden bleek uit een onderzoek van het VUmc dat ziekenhuispatiënten beduidend minder slapen dan thuis. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met vroeg of ´s nachts gewekt worden voor controles, wakker worden door omgevingsgeluiden en slecht inslapen. Deze slaap verstorende factoren zorgen voor maar liefst anderhalf uur minder slaap per nacht.

Maar, er is goed nieuws! Veel Nederlandse verpleegkundigen deelden hun strategie om patiënten beter te laten slapen na een oproep van Nursing Magazine. En wat blijkt? Door relatief simpele aanpassingen kun je ziekenhuispatiënten beter laten slapen. Hieronder vind je de vijf meest gedeelde tips;

  1. Betreed de ziekenhuisgangen als een Ninja

Uit het onderzoek van het VUmc blijkt dat geluid met stip op nummer 1 staat van slaap verstorende factoren. Analyseer tijdens je nachtdiensten waar geluid vandaan komt en probeer dit geluid te beperken. Vermijd piepende wieltjes van karren, smeer krakende deuren en zorg ervoor dat er geen alarmen af gaan, terwijl er mensen slapen.

  1. Beperk het toiletgebruik!

Naast het geluid werden veel patiënten in het VUmc wakker, omdat zij naar het toilet moesten. “Geef eventuele diuretica vroeger op de avond en zet – als het kan – het vochtinfuus rond tien uur ’s avonds uit”, aldus onderzoeksleider en internist Prabath Nanayakkara. Minimaliseer dus de vochttoediening en diuretica in de avond.

  1. Controleer patiënten later

Slapen je patiënten? Wek ze dan zo laat mogelijk voor controles. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om controles over te slaan. Bespreek van tevoren met de arts of de controles noodzakelijk zijn.

  1. Lichten? Doe ze uit!

Niet alleen de lichten op de gang moeten uit. Adviseer patiënten om na 10 uur de eigen lichtbronnen (lampje, laptop, mobiele telefoon) te beperken. Draai apparaten met lampjes van de patiënten af en gebruik een zaklamp als je je ronde loopt!

  1. Draag zorg voor slaaphygiëne

Tot slot adviseerden de verpleegkundigen om patiënten geen middagdutjes meer te laten doen en om ze te laten luisteren naar rustgevende muziek voor het slapengaan om de slaaphygiëne te stimuleren. Met slaaphygiëne worden alle omstandigheden en handelingen bedoeld die goed slapen bevorderen.

Bron: Nursing magazine


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen