Artikelen

23.11.2022 De 45-minutennorm voor ambulances is gedateerd: acute zorg moet per regio georganiseerd worden

Al twintig jaar moeten alle inwoners van Nederland met een ambulance binnen 45 minuten een spoedeisende hulp in een ziekenhuis binnen kunnen rijden. Dat is een strenge norm die in het verleden gesteld is, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil van deze tijdsdruk af. Er moet volgens de overheidsinstelling beter gekeken worden naar hoe de patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden.

Tijdslimiet is verouderd

Volgens Johan Rijneveld, directeur regulering van de NZA, is de tijdslimiet verouderd, niet altijd relevant en mist er wetenschappelijke onderbouwing. Dit laat hij weten in een gesprek met de Tweede Kamer. De 45-minutennorm is een “ouderwetse” norm, gebaseerd op de situatie van twintig jaar geleden. In de tussentijd heeft er veel verbetering plaatsgevonden in de zorg, maar ook ambulances zijn veel innovatiever geworden: “ambulances zijn vaak rijdende ziekenhuizen”, aldus Rijneveld. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, kunnen vaak al goed worden geholpen in de ambulance. Het is in sommige gevallen verstandiger om direct naar een gespecialiseerd ziekenhuis te rijden, maar dat kan niet altijd als ze aan de 45-minutennorm moeten voldoen.

Verwachte zorgvraag en een passend zorgaanbod

Mocht de 45-minutennorm worden aangepast, dan is het van groot belang dat er gekeken gaat worden naar de verwachte zorgvraag en een passend zorgaanbod in de regio. Echter, dat kan per regio verschillen: “We zeggen niet dat er posten voor spoedeisende hulp (SEH) gesloten moeten worden, maar sluiten het ook niet uit. Het kan ook zijn dat er ergens een SEH bij moet”, aldus Rijneveld. Dit alles is afhankelijk van hoe de acute zorg regionaal georganiseerd kan worden.

Wanneer de 45-minutennorm is aangepast én de spoedeisende hulp per regio op de juiste manier is georganiseerd, moeten de SEH’s worden gefinancierd op basis van beschikbaarheid. Dat benadrukt volgens Rijneveld dat het een nutsvoorziening is: “Het moet er gewoon zijn.”

De NZa heeft geen concreet antwoord op de vraag van Kamerleden hoe de nieuwe norm er dan uit moet komen te zien. Volgens Rijneveld moet er per klacht een kader met eisen gesteld worden. Echter, die eisen moeten niet worden vertaald in minuten. De Tweede Kamer debatteert deze week over de plannen van zorgminister Ernst Kuipers voor de acute zorg.

Auteur: redactie


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen