Artikelen

01.12.2020 Acht keer zoveel sterfgevallen in Zuid-Nederland dan in Noord-Nederland tijdens eerste coronagolf

Het coronavirus heeft al veel levens geëist in Nederland. Echter, er blijken grote regionale verschillen te zijn. Zo werden de zuidelijke provincies tijdens de eerste golf het zwaarst getroffen; er waren daar maar liefst acht keer zoveel coronaslachtoffers dan in het noorden. Dit blijkt uit regionale cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Cijfers CBS

Eerder publiceerde het CBS al dat er van begin maart tot eind juni in totaal ruim tienduizend mensen in Nederland zijn overleden aan het coronavirus. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat 3.861 overledenen uit Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg) kwamen. Deze sterfgevallen bestonden met name uit (kwetsbare) ouderen.

Ook is het verschil duidelijk terug te zien in het aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners; in Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg) waren dat er 105, in Oost-Nederland (Overijssel, Flevoland en Gelderland) waren dat er 57, in West-Nederland (Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland) waren het er 47 en in de noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) was dat getal het laagste met 12 overledenen per 100.000 inwoners.

Brabant ruim vierhonderd coronaslachtoffers

In Zuid-Nederland werd de GGD-regio Hart voor Brabant het hardst getroffen met ruim vierhonderd coronaslachtoffers. Tilburg, Den Bosch, Uden, Oss en Waalwijk maken deel uit van deze regio.

Van alle overleden Nederlanders tussen begin maart en eind juni, stierf één op de zes aan (de gevolgen van) het coronavirus. In de zojuist genoemde GGD-regio Hart voor Brabant was dat zelfs één op de drie.

Auteur: redactie


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen