Artikelen

13.04.2021 RIVM gaat onderzoeken wat de impact is van de uitgestelde zorg vanwege het coronavirus

Een groot deel van de reguliere zorg moet worden uitgesteld en kan niet doorgaan vanwege de coronazorg. Landelijk nemen de besmettingscijfers dan misschien af, maar in de ziekenhuizen blijft het onverminderd druk. Sterker nog, de aantallen op de IC’s nemen zelfs toe, dus de reguliere zorg wordt nog verder afgeschaald. Patiënten moeten maandenlang wachten, terwijl ze veel pijn lijden. Het RIVM heeft de opdracht gekregen om in kaart te brengen wat de impact is van de uitgestelde operaties.

Bestuursvoorzitter van het Zuyderland Ziekenhuis

Ardine de Wit, onderzoeker bij het RIVM, geeft aan dat ze de effecten willen proberen in te schatten van alle operaties die niet plaats hebben kunnen vinden. Mogelijk duurt het wel twee jaar, voordat alle zorgachterstanden zijn ingehaald. En dat, terwijl artsen momenteel nog niet eens aan de inhaalslag begonnen zijn.

Veel patiënten ervaren pijn en verslechteren met de dag. “We hebben mensen op de wachtlijst met liesbreuken, met pijn. Mensen met galstenen, met pijn in de buik, die kunnen niet naar hun werk. Zij moeten drie tot zes maanden langer wachten. Op de polikliniek orthopedie komen steeds meer mensen in een rolstoel die eerst nog liepen of met een rekje kwamen”, aldus David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Ziekenhuis.

OK-personeel moet bijspringen

Artsen moeten voor hun gevoel machteloos toekijken: “We kunnen niet meer en we kunnen niet beter. We hebben nog te veel coronapatiënten in huis.” Ook veel operatiekamers kunnen niet gebruikt worden, omdat er te veel bedden nodig zijn voor coronapatiënten. Door de hoge werkdruk moet veel OK-personeel bijspringen op de intensive care. Het Zuyderland Ziekenhuis is met ingang van deze week begonnen met het opereren van patiënten op zaterdag in drie of vier kamers. Voor het personeel is dit een zware beproeving: veel van hen zijn al overbelast. “Het is op basis van vrijwilligheid. Personeel dat wil, kan extra komen werken en dan krijgen ze ook een financiële toeslag. Binnen twee jaar moeten we dan wel een heel eind zijn met het inhalen van de zorg“, aldus Jongen.

Ook op de afdeling “planning” merken ze dat patiënten ongeduldiger worden. “Je hebt patiënten die niet meer kunnen slapen van de pijn. De eerste coronagolf begrepen mensen dat ze moesten wachten, maar nu vinden ze het steeds lastiger en worden ze vaker boos.

Het RIVM gaat onderzoeken hoeveel gezonde levensjaren al die patiënten hebben verloren: “Als je bijvoorbeeld een jaar hebt moeten wachten op een knieoperatie en je kwaliteit van leven was 10% minder dan hij anders was geweest, dan tellen we 10 mensen die dat hebben gehad bij elkaar op.”

Auteur: redactie

 


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. de Jongh, Amstelveen